שבועיים בטוקיו – ראמן

ספטמבר - אוקטובר 2016

תסלחו לי על חוסר הסדר הכרונולוגי בו אני כותבת על הטיול, אבל הייתי חייבת לדלג (זמנית!) על הטיול בקיושו ולהתחיל בטוקיו. אתם מבינים, אני סובלת כבר שלוש שנים ממה שנראה כמו קראש קשה מאוד על טוקיו. הכל התחיל במרץ 2013. באמצע הטיול הארוך שלי בדרום מזרח אסיה החלטתי שאני צריכה לנסוע ליפן, ונסעתי, וזה הרגיש כמו לנחות על הירח, ואז שכנעתי את ההורים שלי לפגוש אותי בטוקיו חודשיים לאחר מכן ומשם זה היה כבר אבוד. יש מקומות שנכנסים מיד ללב. יש מקומות שמגיעים אליהם ומרגישים בהם בנוח, וטוקיו, עם הטירוף, הרעש, השקט, הניקיון, הניכור, האוכל וכל מה שמסביב נדבקה לי ללב כמו דבק מגע, וכמו שטוקיו נדבקה לי ללב ככה היא טלטלה לי את החיים, בצורה שלא צפיתי או לאו דווקא רציתי, ומאז, כל מה שרציתי זה לחזור.

אחרי שהסתיים הסיור שלנו ברחבי קיושו ופאתי הונשו וקצת לפני שטייפון שעמד לבקר באוסקה איים להשבית את הרכבות עליתי על שינקנסן לטוקיו, והתרגשתי כמו שמתרגשים לראות מישהו אהוב. לאחר שדחיתי את הטיסה שלי מטוקיו כבר כשהייתי בקוריאה ידעתי שיהיו לי שבועיים שלמים (ויום!) לבלות רק בטוקיו עם אפשרות לטייל קצת ברחבי יפן עד שיפוג התוקף של הJRpass שלי. התוכניות שלי לשבועיים הללו בטוקיו כללו פחות או יותר אכילה, ואכילה, ואולי עוד דברים שהם בהחלט לא מרגשים כמו אכילה. אחרי שסיפרתי לכם כמה שאני אוהבת את טוקיו כדאי שאספר לכם שכפי שאני אוהבת את טוקיו כך אני אוהבת ראמן, כי יש מעט מאוד דברים טעימים בעולם כמו ראמן ביפן.

כך התחלתי את מצוד הראמן שלי, שבו ניסיתי לאכול קערת ראמן אחת ביום, ולשמחתי כמעט הצלחתי לעמוד במשימה במלואה. הרשימה שלפניכם לא מסודרת על פי איזור גיאוגרפי או סוג הראמן אלא על פי מידת החיבה שלי לראמן. חשוב לציין שיש די הרבה סוגים של ראמן – טונקוטצו, שיו, שויו ומיסו הם רק חלק, וכמעט בכל איזור ביפן יש ראמן ייחודי אחד, או שניים, או יותר. יש הרבה דרכים לקבוע מהו ראמן טוב, אבל אני חושבת שכשטועמים אחד טוב באמת פשוט יודעים.


Menya Hanabi  (עדכון: הסניף בשינג'וקו נסגר)

כאן לא מגישים ראמן קלאסי, אלא מנה שנקראת Taiwanese Mazemen, שמקורה בכלל לא בטאיוון אלא בנגויה, מבלבל, אני יודעת. זוהי מנה המכילה אטריות עבות ותוספות שאותן יש לערבב עם האטריות לפני האכילה. הגעתי למקום הזה בעקבות המלצה של גל (מקור ההמלצות המשובחות ביותר ומוטיב חוזר פה). המנה שמזמינים פה נמצאת בצד השמאלי העליון של המכונה והיא כל מה שאתם צריכים בחיים שלכם. קערה גדולה של אטריות ומעליהן תערובת חריפה של בקר וחזיר טחון, בצל ירוק, כמות נכבדה של שום (אם אתם פחות בקטע של שום אפשר לוותר, אבל יש טיקטק בעולם אז למה בעצם), אבקת דגים מיובשים, גפרורי אצות נורי, פיסות עבות בטעם גן עדן של חזיר וכוכב המנה – חלמון חי שיוצר את אפקט הקרבונרה. מדובר, אם כן, במנת אטריות מושלמת וממכרת לא פחות. ברגע שמסיימים את האטריות מגישים את הצלחת אל מעבר לדלפק ומקבלים מילוי של מעט אורז אותו מערבבים עם התערובת הטעימה שנשארה בתחתית הקערה. אלוהים, כמה שזה טעים. שימו לב שהמקום פתוח בצהריים אך יוצא להפסקה של מספר שעות ונפתח שוב בערב. כמו בשאר המקומות הפופולריים בטוקיו (וביפן) רצוי להגיע בשעות קצת פחות פופולריות כדי להימנע מתורי הענק.

2-8-16 Okubo, Shinjuku-ku, Tokyo, 169-0072, Japan

Kikanbo

קיקנבו זוכה מבחינתי לתואר הראמן עם החזיר הטוב ביותר. וגם הראמן החריף ביותר שטעמתי בחיי, אבל זה לגמרי באשמתי. תראו, אפשר לבחור את דרגת החריפות בקיקנבו (שתי דרגות חריפות בעצם – האחת של צ'ילי והשנייה של פלפל סצ'ואן) ובביקור השני והאחרון שלי החלטתי להתחכם ולהזמין את דרגת החריפות הגבוהה ביותר, מה שהתברר יותר ככוויות דרגה שלוש וחוסר תחושה בפה שהתאים יותר לטיפול שורש מאשר לראמן. ולעינינו, אם תחליטו לא להתחכם מצפה לכם בקיקנבו ראמן משובח מאוד. בקערה תקבלו ציר אדום, סמיך מאוד ועשיר, אטריות נגיסות, נבטים מוקפצים, תירס גמדי, הר של בצל ירוק ופיסת (או פיסות) חזיר שאין לי מילים לתאר כמה שהוא טעים. מבט חטוף במכונה יבהיר שיש כמה אופציות – אפשר להוסיף לראמן אקסטרה ביצה, אקסטרה תוספות, וההמלצה שלי היא לבחור בראמן עם החזיר הגדול (Ramen big pork) שיניב לכם ראמן פיסה ענקית של חזיר. בפעם הראשונה הזמנתי את הראמן בדרגת חריפות מדיום, שהייתה לי פיקנטית מינוס, ובכל זאת, אלא אם יש לכם נטיות מזוכיסטיות, אני ממליצה לקחת דרגה אחת או שתיים יותר מהמדיום ולא להתגרות בגורל.

2 Chome-10-10 Kajichō, Chiyoda-ku, Tōkyō-to 101-0044, Japan

(שימו לב שאם אתם רוצים לאכול ראמן תיכנסו לחנות הראמן ולא לחנות הקרובה אליה בה מגישים Ksukemen. יש סניף נוסף באיקבוקורו בו לא אכלתי)

ובגרסת הרעל:

Menya Musashi

הראמן השני שאכלתי בטוקיו היה ללא ספר אחד המוצלחים שאכלתי וזה שחזרתי אליו שלוש פעמים. את מניה מוסשי והתור הכמעט תמידי בכניסה אליו ניתן למצוא בשינג'וקו (יש גם סניפים נוספים), וחברים, מדובר בראמן מדהים. אחרי שעומדים קצת בתור בוחרים בכניסה את הראמן (השמאלי ביותר מלמעלה) וכאשר מגישים את הפתק בוחרים את גודל המנה (ברור שגדול). כאן מדובר במנה מושלמת למדי של ראמן – ציר שויו עשיר מאוד על בסיס חזיר ועוף אך לא סמיך מדי, אטריות נגיסות מאוד, נצרי במבוק, נתחים עבים, חומים ומושלמים של חזיר וביצה מושלמת, לא פחות. בביקור השלישי שלי במוסשי לקחתי את הTsukemen, אטריות קרות המגיעות עם ציר מצומצם מאוד ועשיר שהיה נחמד, אך לא משתווה, לטעמי, לראמן.

西新宿7-2-6, K-1ビル1F, Shinjuku, 東京都〒160-0023, Japan

Afuri

ראמן היוזו של אפורי הוא בדיוק מה שאתם צריכים אחרי כמה ימים של צריכת ראמנים עשירים וממלאים. אעיז ואומר שמדובר בראמן מרענן. עוד דבר ששונה באפורי הוא המקום עצמו שנראה פחות מחילתי וחשוך ממרבית המקומות שביקרתי בהם ויש בו אפילו, תאמינו או לא, אור יום. גם הרכב האוכלוסייה שונה במקצת והיה מורכב ביום שביקרתי פחות מיפנים מעומלנים אלא מתערובת של יפנים ומערביים. באפורי מציעים שתי גרסאות של ראמן בתוספת יוזו – האחד הוא השיו על בסיס המלח והשני הוא השויו על בסיס הסויה (הגרסאות הבסיסיות ללא תוספת היוזו עולות 880 ין ובתוספת היוזו מאמיר המחיר ל990 ין). כאשר תגישו את הפתק תישאלו איזה מרק תרצו – Taneri שהוא בסיס המרק הקלאסי של אפורי המבוסס על עוף, פירות ים אצות וירקות או Maro המועשר בכמות גדולה יותר של עוף וירקות. אני בחרתי בבסיס הקלאסי, שהיה מצוין, ותוספת היוזו הוסיפה לו טעם מרענן ומעט מפתיע. גם האטריות מצוינות ונגיסות, החזיר קצת פחות מצטיין מבמקומות אחרים, אך מדובר ללא ספק בראמן שונה, מעניין וטעים מאוד שכדאי לנסות.

1 Chome-1-7 Ebisu, Shibuya, Tokyo 150-0013, Japan

Nagi

אני מודה, על אף הסופרלטיבים הרבים קצת חששתי לטעום את הראמן של נאגי שמבוסס על ציר מפוצץ באוממי ובאנשובי. אחרי כמה ימים של ראמנים נורמטיביים התגברתי על החרדות שלי מטעם של דגים והלכתי לטעום את הראמן המדובר. בשעה 16:00 הסניף בגולדן גאי היה די שומם והזמנתי את הSpecial ramen המורכב מציר על בסיס אנשובי, אטריות יוצאות דופן שנתעכב עליהן בהמשך, פיסת חזיר עצומה וכמה אנשובים קטנטנים לכיף. מדובר לטעמי בראמן טעים. בציר דומיננטי ובהחלט מעניין, החזיר טיפה מאכזב, אבל מה שהופך את העסק הזה לממכר באמת הן האטריות. אלוהים, האטריות. הייתי מתחתנת עם האטריות הללו בחתונה רפורמית. שני סוגים של אטריות יש בראמן של נאגי – אטריות נגיסות וצרות יחסית ואטריות חלקות ושטוחות, שיוצרות יחד שילוב ממכר למדי ומאוד מאוד טעים ששווה לטפס את גרם המדרגות התלול רק בשבילו.

Shinjuku Golden-gai (G2 street) 2F,1-1-10, Kabukicho,Shinjuku-ku,Tokyo

Fuunji

אני לא יודעת אם חוסר ההתלהבות שלי מפואונג'י (סליחה!) נובע מכך שביקרתי במקום ביום מצוברח במיוחד או שהבחירה בראמן המיוחד עם פצצת האוממי הייתה יותר מדי בשבילי. בFuunji מגישים Tsukemen – ציר עשיר וסמיך מאוד עם חתיכות חזיר וסקופ של אבקת דגים מיובשים שלצידו אטריות קרות לטבילה. אחרי שתסיימו לעמוד בתור תישאלו לגודל האטריות שתרצו לאכול (200, 300 או 400 גרם אטריות), כל הגדלים באותו המחיר, אבל מפאת הנימוס יש לסיים את כל הכמות שהזמנתם. הדבר שקסם לי במיוחד במקום היה הסדר והנקיון המופתיים מאחרי הדלפק – מדובר, לדעתי, בצוות העובדים היפה והחינני ביותר שראיתי, ובראשם השף עם הפריזורה המרשימה ביותר שראיתי (תזהו כשתבקרו) שמנהל את התור בצורה אדיבה ונעימה. מדובר במנה טעימה, ללא ספק, שאני מקווה שאוכל לחזור ולטעום בפעם הבאה שאהיה בטוקיו.

〒151-0053 Tokyo, 渋谷区Yoyogi, 2 Chome−14−3北斗第一ビル

Ichiran

עומר אומר שלא צריך לפחד מרשתות ביפן אז הקשבתי לו והלכתי לטעום את הראמן של איצ'ירן בקיוטו (על כך בפוסט נפרד) שהיה ממכר כמו סמים וחוויה מעניינת כשלעצמה בעקבות צורת הישיבה יוצאת הדופן. הפעם השנייה בה ביקרתי באיצ'ירן הייתה בסניף אסקוסה, חצי שעה לפני הסגירה כאשר חיפשתי יחד עם קבוצה של מטיילים שהכרתי לפני חמש דקות מסעדת ראמן פתוחה. איצ'ירן היא רשת של מסעדות ראמן שנוסדה בפוקואוקה ומגישה ראמן טונקוטסו. מה שנחמד באיצ'ירן הוא הטופס אותו מקבלים לפני קבלת הראמן ובו בוחרים את הראמן לפי טעמכם – דרגת החוזר של הציר, כמות השומן והשום, סוג הבצל ודרגת החריפות. בניגוד לשאר הסניפים של איצ'ירן בהם יושבים בתאים מחולקים ופרטיים הסניף באסקוסה דומה יותר למסעדה ויושבים בו בשולחנות משותפים. אני חייבת לומר שבניגוד לראמן בקיוטו, שהיה מדהים, כאן החוויה הכללית הייתה פחות מרשימה. מדובר עדיין בראמן טעים מאוד ובמחיר משתלם (עם אפשרות לתוספת אטריות כמנהג המקומיים בפוקואוקה) שמהווה אופציה נחמדה אם מצאתם את עצמכם באזור אסקוסה עם קריז לראמן.

〒111-0032 東京都台東区浅草1−1−16 HK浅草ビル B1F

Ramentei

ניתן לומר שזה הראמן העצל שלי, אותו אכלתי באחד מהימים בהם התעצלתי לקחת רכבת ולנסוע אל אחר הראמנים המעניינים יותר בטוקיו. בראמן טאי מתמחים בראמן וונטון הכולל ציר עדין מאוד, אטריות ראמן, נצרי במבוק ומספר מכובד של וונטונים בעבודת יד במילוי עדין מאוד של עוף טחון, ג'ינג'ר ושום. קומפורט פוד גרסת יפן. מדובר בראמן טעים מאוד, לא מסעיר, מושלם למזג אוויר חורפי, ליום מצוברח ועצל או לפעם ההיא בה תמצאו את עצמכם בסנסוג'י ותרצו לאכול ראמן. הבונוס – מדובר באחד האמנים הזולים ביותר שמצאתי. הגרסא נטולת הוונטון מתומחרת ב-550 ין וגרסת הוונטון ב-650.


 עצות לראמניסט המתחיל:

  • כמו במסעדות רבות ביפן גם במקומות של ראמן תפגשו בVending machine ממנה תצטרכו לבחור את המנה שלכם, לשלם ולהגיש את הפתק לבחור או לבחורה שמאחורי הדלפק. בחלק מן המקומות יש כיתוב באנגלית על המכונה, בחלק כיתוב ביפנית בצירוף תמונה ובחלק כיתוב ביפנית בלבד. אם אתם לא בטוחים על מה אתם אמורים ללחוץ אל תתביישו לשאול את העובדים או את האנשים שעומדים איתכם בתור שברוב המכריע של המקרים ישמחו מאוד לסייע.
  • באותו העניין באותן המכונות תמצאו את כל מה שתצטרכו לארוחה המושלמת – בירה, תוספת אורז, תוספות משתנות לראמן ואפילו קינוחים.
  • בחלק מהמקומות מחלקים העובדים סינרים חד פעמיים ובחלק מהמקומות ניתן למצוא את הסינרים ליד המפיות. מדובר בפתרון הכרחי להגנת הבגדים מפני השפרצות רנדומליות של ראמן.
  • בכדי להימנע מתורי הענק לראמן סיגלתי לעצמי שיטה שהוכיחה את עצמה בצורה די טובה. אם תגיעו כמה דקות לפי פתיחת המסעדה או בשעות מתות יחסית (אחרי הצהריים, מ15:00 עד 17:00 בערך) תוכלו לקצר לעצמכם מעט את זמן ההמתנה.

2 מחשבות על “שבועיים בטוקיו – ראמן”

כתיבת תגובה